S horskou vodkyňou na Patriu

S horskou vodkyňou na Patriu

Začať treba dobrou kávou

Ak sa postavíte v Areáli snov na Štrbskom plese smerom k Solisku, tak po jeho pravej strane uvidíte masív Patrie. Je to prvý vrchol v Hrebeni bášt, oddeľuje Mlynickú a Mengusovskú dolinu a je pekne viditeľný zdola. Na Patriu nevedie turistická značka, preto je dobré vybrať sa na ňu s horským vodcom. Vo Vysokých Tatrách je aktuálne ešte zimná uzávera, a tak je naša reportáž motiváciou na obdobie, keď už nebudeme rušiť kamzíky či svište pri zakladaní rodiny. Skialpinistické lyže Janky Grajciarovej zatiaľ čakajú pred kaviarňou.

Vystup na Patriu 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo Vysokých Tatrách sa 15. apríla začala zimná uzávera aj pre skialpinistov. V tomto období už lyžiara v skiaplinistickom areáli nestretnete. Bližšie informácie nájdete na webových stránkach národných parkov Vysoké a Západné Tatry. My ponúkame ešte malú spomienku zo začiatku apríla, keď v Tatrách vládlo pravé zimné počasie a Janka Grajciarová stúpala s horskou vodkyňou Denisou Šulcovou na Patriu. Patria je jednoducho nádherný kopec. Jej vrchol je pokrytý kameňmi, a tak na lyžiach je možné vystúpiť bezpečne niekoľko výškových metrov pod najvyšší bod. Potom sa dá pokračovať v lyžiarkach so stúpacími železami.

Vystup na Patriu 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vysokohorské prostredie Tatier bude aj pre horolezcov zatvorené do 15. júna. Dôvodom je ochrana prírody, a to najmä kamzíka vrchovského tatranského, ktorý má v tomto období sťažené životné podmienky a v jarnom období sa rodia mláďatá. My sa spoločne s horskou vodkyňou Denisou Šulcovou a redaktorkou Jankou Grajciarovou vrátime ešte raz na začiatok mesiaca, keď spoločne vystupovali na lyžiach na 2 200 metrov vysokú Patriu. Odmenou pre každého skialpinistu je zjazd, ktorý býva pomyselnou čerešničkou na torte.

Vystup na Patriu 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zimná sezóna je už za nami a pravdepodobne ste už skialpinistické lyže vymenili za bicykel, no asi budete s nami súhlasiť, že keď sa vyberieme do hôr, základom je užiť si ich krásu v dobrej pohode a nálade.

ilu. foto: Denisa Šulcová

Galéria

Patria 1 16x9.jpg patria 3.jpg patria 2.jpg patria 4.jpg Patria 6.jpg Patria 7.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame