S horským vodcom na vrch Mních

S horským vodcom na vrch Mních

Čarovné pútnické miesto

Aj keď poľská strana Tatier je oveľa menšia než naša slovenská, Poliaci majú najväčšie tatranské pleso – je to Morské oko. Rozprestiera sa priamo pod Rysmi. Pre Poliakov je to čarovné pútnické miesto vďaka tomu, že ho navštívil aj pápež Ján Pavol II. Podľa tradície by každý Poliak mal prísť k Morskému oku minimálne dvakrát v živote. Raz ako dieťa v sprievode rodiča a druhýkrát ako rodič so svojím dieťaťom. Pri počte obyvateľov Poľska nám z toho vychádza „davová“ návštevnosť.

Našťastie naša skupinka, ktorej príbeh výstupu na skalnú vežu Mních budeme sledovať, prišla k Morskému oku skoro ráno. Turistka Stanislava Várošíková, horský vodca Daniel Mahdal a redaktorka Janka Grajciarová sa na začiatku pristavili pri náučnej tabuli.

Vystup na Mnich 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dominantná skalná veža, ktorá zdola vyzerá ako ihla, pripomínala návštevníkom poľskej strany Vysokých Tatier postavu mnícha, a na základe toho dostala meno. Mních je lezecký terén, ku ktorému je dlhšia prístupová cesta. Od Morského oka vám to môže trvať dve a pol hodiny, prípadne viac. Vo vysokých horách ešte stále vládnu zimné podmienky, a tak potom, ako sme prišli do strmého terénu, sa dostali do akcie aj čakan a stúpacie železá. Ľudovo povedané mačky treba naozaj veľmi dobre nasadiť. Vedeli ste napríklad, že prvá ide pri obúvaní päta? Na toto nás upozornil horský vodca Daniel Mahdal pri doťahovaní stúpacích želiez Stanky Várošíkovej. Na samotný Mních je dobré liezť so skúseným vodcom, ktorý vie pomôcť prekonať ťažšie miesta a vysvetlí kombinovanú techniku lezenia na mačkách a s čakanom.

Vystup na Mnich 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

mnich lezenie 16x9.jpg

Na poľskej strane Vysokých Tatier je turistami a horolezcami veľmi obľúbená samostatná skalná veža, ktorú krásne vidno už od Morského oka, najväčšieho tatranského plesa. Je to Mních, ktorý má skoro 2 070 metrov. Práve tam sme sa s horským vodcom Danielom Mahdalom a turistikou Stanislavou Várošíkovou vybrali na začiatku mája. Vo vysokých horách ešte stále vládnu zimné podmienky. Severovýchodná strana Mnícha je členitá a nájdete tam aj Mníšku a Miništranta. Miesto ako stvorené na rozjímanie v tichu môže byť aj priestor, kde sa od horského vodcu naučíte, ako stúpať v mačkách po skale a po prvýkrát si vyskúšate zlaňovanie.

Vystup na Mnich 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


mnich zlanovanie.jpg

K skalnej veži Mních na poľskej strane Vysokých Tatier sa viažu mnohé povesti. Jedna z nich je o mníchovi Cypriánovi z Červeného Kláštora pri Dunajci, ktorý zostrojil „čertov voz“ a z Troch korún doletel až k Morskému oku. Naša trasa na Mních bola menej rozprávková, ale takisto dobrodružná a už to môžem prezradiť – so šťastným koncom. Aj keď bez horského vodcu Daniela Mahdala a istiaceho lana by sme Mních obdivovali určite len zdola. Potom, ako sme si zastali na vrcholovej platni Mnícha, bola Janka Grajciarová zvedavá, ako sa menili názory na výstup u Stanky od Morského oka až do výšky 2 070 metrov.

Vystup na Mnich 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aktuálne sú u nás vo Vysokých Tatrách otvorené pre turistov chodníky po vysokohorské chaty, s výnimkou toho, ktorý vedie k Chate pod Rysmi. Do 14. júna platí vo Vysokých Tatrách zimná uzávera, pretože je to citlivé obdobie pre viaceré druhy zvierat, napríklad kamzíky či svište. Tatranský národný park na poľskej strane má iné pravidlá, a tak v čase zimnej uzávery na našej strane si slovenskí vysokohorskí turisti často vyberú z toho, čo je povolené v Poľsku. Jedna z možností je aj Mních, na ktorý sme vás zobrali s horským vodcom Danielom Mahdalom.

Galéria

mnich 2.jpg mnich 1.jpg mnich 3.jpg mnich 4.jpg mnich 6.jpg mnich 5.jpg mnich 7.jpg mnich 8.jpg mnich 9.jpg mnich 11.jpg mnich 10.jpg mnich 13.jpg mnich 14.jpg mnich 12.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame